שוטטות בשדרות רוטשילד
שדרות רוטשילד הן השדרות החשובות ביותר בתל-אביב. החל מכיכר היכל התרבות והבימה, לאורך כ 1.6 ק"מ, משני צדי השדרה התוססת והפעילה, תוכלו למצוא מבנים יפים ומיוחדים, מבנים היסטוריים ואת הארכיטקטורה האקלקטית לצד הבאוהאוס.חלק מהמבנים עברו שימור, חלקם ממתינים לתורם וחלקם נהרסו ורק אבן למרגלות המבנה המכוער שקם במקומן, מציין את מה שהיה כאן פעם. ולמרות ההתמרמרות, שאני קצת מתקשה לרסן, אני חייבת להודות שבשני העשורים האחרונים עוברת השדרה תהליך שבו נעשה ניסיון לשלב ולשמר את יופיו של העבר בתפלצות הזכוכית ובכל זאת לתת לו מקום.
בשנות השלושים נטעו בשדרות רוטשילד עצי שקמה. בודדים מהם שרדו בין רחוב נחמני לרחוב מאזה.
מזרקת נחום גוטמן
מזרקת נחום גוטמן – שדרות רוטשילד 1, ממוקם פסיפס תולדות תל אביב של נחום גוטמן. אפשר להסתובב סביבו שעות רבות על מנת לעבור על כל הפרטים. במקור הוצב בכיכר ביאליק, אך לפני כ-10 שנים הוסר ממקומו והועבר למקום החדש.
בית פוגל
בית פוגל (הדוור הראשון) – שדרות רוטשילד 12, נבנה ב 1909. מהמבנים הראשונים של אחוזת בית. כרגע הוא בתהליכי שיפוץ ושימור (ארוכים חייבת לציין) לקראת בניין מגדל מגורים ומלון.
בית דוד מוזס
בית דוד מוזס שדרות רוטשילד 13 נבנה בשנת 1925, עבור דוד מוזס שכהן כיו"ר קק"ל בארגנטינה ונציג הקהילה היהודית של ארגנטינה בקונגרס הציוני בבאזל.
הוא ורעייתו תרמו את ביתם לטובת קק"ל ובראשית שנת 2000, נמכר הנכס ליזם פרטי. המקום שופץ, משמש למגורים, כשקומת הקרקע מאכלסת גלריה לאומנות מודרנית.
בית העצמאות
בית העצמאות – שדרות רוטשילד 16 במקום זה התקיים מושב מנהלת העם לצורך הכרזת העצמאות.
מהבתים הראשונים של אחוזת בית והיה ביתם של מאיר וצינה דיזנגוף. מאיר דיזנגוף החליט לתרום אותו לצורך הקמת מוזיאון עירוני לאמנות, שהחל בפעילותו באפריל 1932. הצלחתו של המיזם הייתה גדולה, אוספיו הלכו וגדלו מה שחייב הקמת משכן גדול יותר. בסוף שנות ה 50 נחנך ביתן הלנה רובינשטיין בשדרות תרס"ט ובשנת 1972 נחנך המבנה המרכזי המוכר לנו בשדרות שאול המלך. שנה לאחר מכן הועבר הבניין לידי החברה לחקר המקרא – לשמש כמוזיאון שמקשר את העבר עם ההווה. וכן לקיים בו הרצאות בנושא התנ"ך. לכבוד 30 שנים להקמת המדינה, הוחלט לשחזר את אולם ההכרזה ובמקום הוצגו מסמכים מקוריים ומשוחזרים גם יחד.
נכון להיום המבנה סגור למבקרים לצורך עבודות שיפוץ ושימור.
בית אליהו גולומב
בית אליהו גולומב – שדרות רוטשילד 23, נבנה בראשית שנות ה 20 של המאה הקודמת. אחד המבנים הראשונים שנבנו בת"א. המבנה שימש לא רק למגורי אליהו גולומב ומשפחת שרתוק אלא גם כמטה ההגנה. בראשית שנות החמישים ביקש יזם להרוס את הבית ולבנות תחתיו בית מגורים גבוה. המשפחות נדרשו לפנות את הבית ומי שנרתמה לטובתם ולטובת המבנה הייתה גולדה מאיר שהבטיחה ליזם לפצותו בשווי הבית כדי להפוך אותו למוזיאון ההגנה
מלון ניו יורק
מלון ניו יורק – רוטשילד 25 – אשמח ואודה לפרטים.
בית מויאל
בית מויאל – שדרות רוטשילד 27, נבנה בשנת 1924. זהו ביתו של אביה של פרחה שלוש אותה הזכרנו ברשומה "מי יבנה בית בתל-אביב" בהרצל 3, שופץ ושומר וכיום יושבים שם משרדי אל על.
בית לדרברג
בית לדרברג – שדרות רוטשילד 29 פינת אלנבי. נבנה בשנת 1922. מעקות יפהפיים ועל החזיתות אריחי בצלאל משגעים ונפלאים שמציגים את נוף הארץ וסיפורי התנ"ך. הבנין נבנה במקור כבית דירות להשכרה.
התמונות שאתם רואים כאן צולמו בספטמבר 2010. כשיצאנו לצוד בתים יפים בתל אביב, הוא היה מכוסה כולו בעיצומן של עבודות שחזור, אבל לא רציתי שתפסידו 🙂
מלון גינוסר (מלון בן נחום)
מלון גינוסר (מלון בן נחום) – שדרות רוטשילד 32 פינת אלנבי המבנה היפהפה, בעל קשתות בחזיתו ואריחים צבעונים, נבנה בשנת 1921.
שנה אחר כך התחיל לפעול כמלון. (השם מלון בן נחום ניתן לו על שם מפעילו אבל רק ככינוי). המלון זכה להצלחה מרובה. בשנת 2012 שופץ ושוחזר המבנה.
בית ועד הקהילה
בית ועד הקהילה שדרות רוטשילד 40 פינת יבנה – אחד המבנים הראשונים של תל אביב, שימש לא רק כבית לוועד הקהילה, אלא גם למוסדות דת.
בשנת 1965 נמכר על ידי העירייה לבנק.ובראשית שנות ה 2000 עבר שימור וכיום משמש כחלק מסניפו הראשי של הבנק הבינלאומי.
בית השגרירות הרוסית
בית השגרירות הרוסית – בית לוין – שדרות רוטשילד 46 פינת שד"ל – נבנה בשנת 1924 עבור יעקב לוין. הבנייה כללה אפילו מעון למשרתים וחניה לכרכרה. המשפחה עצמה התגוררה באחת מקומות המבנה ואת האחרת נהגו להשכיר. בשנת 1936 נמכר הבית לאיש עסקים ובשנת 1948 תכנן הקונה להרוס אותו, אולם בינתיים התמקמה שם מפקדה של ההגנה ועם סיום המלחמה השגרירות הרוסית.
הבית שימש את השגרירות רק עד 1953 אבל עד עצם היום הזה – הוא מוכר בשם בית השגרירות הרוסית. בשנת 1998 הוא שופץ להפליא והיום יושבת שם חברת סותבי'ס.
ומאחר ואנחנו כבר "על הפינה" ושד"ל רחוב קטן:-
בית הכנסת אוהל מועד
בית הכנסת אוהל מועד – שד"ל 5 – נבנה בשנת 1920 למבנה כיפת ענק מרשימה.
ואפשר לקרא עליו עוד כאן
בית עלמא/ בית רבקה גרינוולד
בית עלמא/ בית רבקה גרינוולד – שד"ל 6 – נבנה בראשית שנות ה 20 כבית למגורים, בעל קומה עבור מי ששימש כקונסול צ'כוסלובקיה בארץ. במחצית שנות ה 30 נוספה לו קומה שניה המשפחה עברה לגור בה והקומה הראשונה התחלקה בין האדריכל קרל רובין לרבה הראשי של איטליה.
בראשית שנות השמונים מכרה רבקה גרינוולד את הבית לחברת כלל. עשור לאחר מכן הוכרז כמבנה לשימור וב 2008 עבר שימור. כיום משמש בין היתר לקורסים וסדנאות בנושאים שונים.
בית סוסקין
בית סוסקין שד"ל 8 – נבנה בשנת 1924 כבית דירות להשכרה עבור משפחתו של הד"ר זליג סוסקין. אין לי דרך אחרת להגדיר את מצבו, אלא ככאב לב. מקווה שישופץ וישומר בקרוב.
בית וולקובסקי
בית וולקובסקי – שד' רוטשילד 55 פינת בצלאל יפה 9, נבנה בשנת 1932 ובעבר התגורר בו המשורר שאול טשרניחובסקי.
אמור להיות משומר ומשופץ ולהפוך יחד עם המבנה שלידו בבצלאל יפה 7 (ששנים שימש את הנהגת השומר הצעיר) לבית מלון.
קולנוע שדרות
קולנוע שדרות רוטשילד 80 – אחד מבתי הקולנוע הוותיקים בתל אביב. נהרס בשנות ה-70 ובמקומו נבנה בניין עבור בנק מסד. השלט למרגלות המבנה מספר על מיקומו בעבר של התיאטרון הארצישראלי בהנהגת מרים ברנשטיין כהן. התיאטרון נסגר ב 1927 אך זמן מה קודם לפירוקו נבנה עבורו מבנה ששימש ב 29 בנובמבר אותה שנה, את הצגת הבכורה של תיאטרון הבימה בארץ.
בית רבינסקי
בית רבינסקי רוטשילד 82 –– נבנה ב 1932 מועמד לשימור
פרסומות ענק מזמינות ברוחב לב לרכוש שם דירות במחירים שהבלוג שלי לא סובל 🙂
בית רוזנברג
בית רוזנברג רוטשילד 86 נבנה ב 1932
שדרות רוטשילד 88
שדרות רוטשילד 88 פינת בלפור 44 – נבנה ב-1926 עבור משפחת שבח ורייזל אשכנזי כבנין למגורים ומאז עבר ידיים רבות. במקור היו בו 6 דירות יש לו מרפסות פתוחות ובולטות בהן מעקות ברזל עם פיתוחים ועיטורים.
עבודות השימור בבניין הסתיימו במחצית שנת 2008
רוטשילד 92
רוטשילד 92 פינת המגיד 2 בית שרשבסקי נבנה ב 1925
מלון רוטשילד
מלון רוטשילד רוטשילד 96 הקרקע עליה בנוי המלון נרכשה בשנת 1922 על ידי אברהם פרידמן, שהיה האגרונום הראשי של הברון, הבניין עצמו ניבנה ב 1925
תקופה מסוימת התגורר בה הרב הראשי של תל אביב דאז, הרב עובדיה יוסף.
בית שמעון שטרן
בית שמעון שטרן רוטשילד 104 – נבנה ב, 1928
שופץ ב-2015 וכיום שוכן בו מרכז אדמונד דה רוטשילד
בית רפפורט
בית רפפורט רוטשילד 118– נבנה בשנת 1934 בבית זה גרו בעבר ראש העיר ישראל רוקח ורעייתו אסתר. עבר שימור בשנת 2012 נקרא גם "בית אקו"ם" מאחר ואגודת אקו"ם פעלה בו בשנים 1962–2002.
בית אהרונוביץ
בית אהרונוביץ רוטשילד 117 – המבנה הוקם על "גבעת הרוכבים", שטח קטן שבו שכנה חוות סוסים קטנה שנוהלה על ידי קצין משטרה לשעבר. בבניין זה התגורר הדרמטולוג הפרופ' חיים ברלין
רוטשילד 113-115
רוטשילד 113-115 נבנה בשנת 1932 וכלל 3 קומות מגורים. המבנה ממוקם בפינת הרחובות בר אילן ושדרות רוטשילד בתל אביב. כדי לשמר את הבניין ולתת לו ככל הניתן את החזות המקורית, הטיח החזית וחלונות העץ שוחזרו, ואליהם נוסף קיר מסך מפלדה דקה ואלגנטית שנבנה במיוחד עבור פרויקט זה.
רוטשילד 135
רוטשילד 135 – נבנה בשנות ה-30 בסגנון המודרני. הפרויקט כלל חלוקה מחדש של הבניין הקיים והוספת קומות.
רוטשילד 140-142
רוטשילד 140-142 – נבנה בשנת 1935. שופץ על ידי יצחק ישר ועליזה טולדו ב-1999.
לעיון ברשומות הקודמות על תל אביב, בלחיצה אחת:-
תל אביב הקטנה, חולות אדומים, ביאליק אחד
לכתבות נוספות בנושא, היכנסו למדור טיולים במרכז הארץ.