הגן הבוטני – חוות הנוי – שבעמק חפר

***הרשומה עודכנה ב 10/01/2022***

אני רוצה לשלוח אתכם לטייל במקום נפלא – אי שם בעמק חפר. מקום רגוע ומושלם אפשר לטייל שם עם ילדים ולבלות בו שעות ארוכות ונעימות. יש שם צל עצים יפי צמרת. העצים הללו הם זקני היישוב. הם עלו לארץ כדי לייפות אותה.

חוות הנוי
חוות הנוי

 

ולמקום הזה היסטוריה עליה אני אספר לכם עכשיו והוא זקוק לכם. אחרי שתבלו שם, אני בטוחה שתסכימו אתי שגם אנחנו – כולנו – זקוקים לו.

חוות הנוי – קסם של מקום

בשנת 1949, כשהדי מלחמת השחרור החלו שוקעים, כשהמדינה החדשה מלקקת את פצעיה ומתחילה להתארגן, הוקמה בעמק חפר שבצפון השרון – חוות הנוי. היא הוקמה על ידי איש חזון בעל תפקיד רם במשרד החקלאות, דוד צפריר צירקין – שמו.

כחלק מחזון הפרחת השממה, הוקם מקום ששם לו למטרה להביא ארצה צמחים ועצים תרבותיים מארצות העולם הרחב, לאקלם אותם – כלומר לנסות להרגילם לתנאי מזג האוויר הלא קלים במזרח התיכון. להרבות אותם ולהפיצם במרחב המחייה האורבני בכדי לייפות את יישובי המדינה הצעירה ולמנוע את היותם ריקים מירוק ופורח.

גזע
לכל עץ יש שם

פרח צהוב

מטרה נוספת הייתה להכשיר וללמד את דור הגננים העתידי, את הטיפול באותם צמחים, פתוח שיטות השקיה וטיפול נכון כנגד המזיקים הרבים. המקום שנבחר היו ה 46 דונם בצמוד למדרשת רופין – מעט צפונית לצומת בית ליד.

קקטוס
בחוות הנוי

המקום קבל אל תוכו לא פחות מ 2500 סוגים של עצים, צמחי נוי, שיחים מטפסים ופרחים. למעשה כל שאתם רגילים לראות כמובן מאליו בחוצות הישובים, רובו ככולו החל את דרכו באותה פינה מופלאה.

בחוות הנוי
בחוות הנוי

תהליך ההפצה למרחבי הארץ, תפס תאוצה תחת הנהלתה של רות בנימין, שהחלה את דרכה כטכנאית בכירה בשנת 1951 ועם השנים הפכה למנהלת המקום, עד לפטירתה בשנת 1976.

עניינים פיננסיים וביורוקרטיים גרמו למקום לעבור מיד ליד:-

משרד החקלאות העביר את האחריות אל משרד אזורי בחדרה, בשנת 1973 המקום עבר לידי מנהל המחקר החקלאי ומשנת 1984 לידי הארגון לגננות ונוף בישראל וזה עשה ככל יכולתו להמשיך לטפח את פיסת ההיסטוריה היפה, הן לצורך לימודי והן על שום הערך ההיסטורי של המקום והצמחייה המופלאה שבו.

ב 1999 – נמכרה מדרשת רופין לחברה פרטית.

כעבור שמונה שנים החלו צרותיה של חוות הנוי, כשהיזמים טענו שהשטח עליו היא נמצאת הוא למעשה חלק מהמדרשה והגישו תביעה לפינוי החווה כשחזונם הוא מן הסתם להפוך את שטחה על פיו ולהקים עליו שלמת בטון ומלט, דבר שקורה לשטחים ירוקים רבים בארץ, על חלקם מתחוללות מלחמות, וחלקם עבר מן העולם.
קקטוסים

שר החקלאות ד'אז שלום שמחון, ניסה להצילה כשהכריז על המקום "גן בוטני", אולם עובדה זו לא ביטלה את האיום המשפטי וחרב הפינוי לא הוסרה מעל ראשה.

ב 2012 הוקם ה"וועד הציבורי להצלת חוות הנוי" שעשה מאמצים אדירים להצלת החווה, אך ב 2013 הורה בית המשפט על פינוי חלקי של המקום, והמשך בחינת פינויו המלא בעתיד.

כצעד שכנגד, נכנסה לעניין המועצה לשימור אתרי מורשת שהכריזה על המקום ככזה, תוך התחייבות לשיקומו ושימורו. גם הוועדה לשימור אתרים של עמק חפר התגייסה והגישה בקשה להכריז על המקום כאתר לשימור.

נכון למאי 2014 המאבק נחל הצלחה, אם כי היו עדיין נושאים שאינם סגורים סופית, היזמים חזקים והם לא הרימו ידיים עדיין. החווה כרגע באחריות המועצה המקומית עמק חפר והוועד הציבורי ממשיך להתגונן מול האיום על קיומה.

מאי 2014 היה מועד ביקורנו הראשון במקום, עליו למדנו לדעת זמן קצר קודם לכן.

במשך שלוש שעות קסומות שוטטנו ברחבי הגן כמו בחלום, כשאנו צופים בכל אותם צמחים, עצים, מטפסים ופרחים שהחלו את דרכם הישראלית כאן.

פרח

המדריך במקום הדביק אותנו בהתלהבותו, כשנושא האיום על המקום עלה פעמים רבות וניכר היה הכאב על כך כמו גם התשוקה לשמור ולשמר את המקום.

בחוות הנוי

כעבור שנתיים בדיוק התגעגענו למראות היפים ושמנו פעמינו אליה בשנית ולבנו נשבר.

המקום הוזנח קשות, בעיות תקציב גרמו למעשה להתייבשות המקום. השלט מצהיר על תמיכת משרד החקלאות, אבל בפועל יושב במקום אדם אחד, ברק פניני שמו, נכדו של אחד ממייסדי המקום, מידי פעם מגיעים מתנדבים, חלקם ממקומות מרוחקים, צינורות השקייה חדשים אין, והישנים מתפוצצים פעם אחר פעם, ובאין מים אין חיים והצמחים נידונו לכלייה.

ברק פניני סיפר לנו שהוא רכש בכספו צינור אחד וכך רק אדם אחד וצינור אחד מנסים לשמר 46 דונם ואין די בזה. כמובן שכל כרישי הנדל"ן אורבים מסביב ומייחלים לנפילת המקום, ואז יעלו הדחפורים והבולדוזרים ויעשו את שלהם.

אז נסענו למקום בשמחה ותקווה ויצאנו עצובים ושבורי לב כשאנו מייחלים שיקום הגוף שיכריז על המקום כאתר מורשת או כאתר לשימור, או גן בוטני, שיבחרו את ההגדרה כרצונם, העיקר שישימו את התקציב הדרוש על השולחן וימשיכו את קיומו של המקום הנפלא שבזכותו יישובינו אינם בטון, מלט ואבנים בלבד.
פרח

אחרית דבר או שעוד לא תם המאבק?

המשכתי לעקוב אחר המתרחש בחוות הנוי.

כשראיתי ששונה שם קבוצת הפייסבוק שהקים ברק פניני   מ – "תומכים בשימור חוות הנוי" ל "חוות הנוי – גן בוטני" זו הייתה בעיני הצהרה נפלאה. הייתי מאושרת  לראות שהעיקשות הבלתי מתפשרת שלו ואהבתו ואהבת העמותה לשימור החווה, חסרי הגבולות למקום הנפלא, נושאים פרי.

לפני כארבעה חודשים מצאתי ידיעה משמחת בחדשות השרון. משרד החינוך העניק לחווה סמל מוסד רשמי  וזו הופכת לחווה לימודית. תוצאה ישירה – החווה לא תפונה.

מצאתי אפילו ידיעה שלאחרונה חוות הנוי אף הוכרה כאתר לשימור על ידי המועצה לשימור אתרים.

בחווה תכנית חינוכית שלאט לאט תלך ותתרחב. ולא רק תושבי עמק חפר יכולים להפיק הנאה מושלמת מיופייה, אלא כל אחד ואחד מאתנו.

עד כאן נראה היה שהתקוות מתגשמות ושהחווה  הזו, שפרק חשוב ומכובד לה בתולדות הארץ הזו ופניה – זוכה לעדנה ושימור ושאנחנו בדרך לישועתה של פנינה נפלאה בישראל.

פרח

ואז כתבתי לברק פניני בשמחה שאני מתעתדת לפרסם פוסט…

ואני מעתיקה לכאן, מילה במילה את מה שכתב לי ברק:-

"לצערי הרב המועצה האזורית כנראה אינה מעוניינת שחוות הנוי תהיה אתר מורשת לאומי בו גן בוטני היסטורי אלא חווה חקלאית חינוכית.  ולמרות שהמועצה הכריזה על חוות הנוי כאתר לשימור מורשת לאחר לחץ,  המועצה האזורית מקדמת את החווה החקלאית. ולא עושה ממש לשימור על פי ערכי המועצה לשימור אתרים.

לא הציגו בפנינו תכניות לחווה החקלאית. אין תב"ע  שימורית לחוות הנוי בכללותה.

מאחר שהחווה החקלאית חינוכית שייכת למשרד החינוך יחולו עליה תנאים של מוסד חינוכי. ומאחר והמועצה האזורית ומשרד החינוך לא תחמו את שטח החווה החקלאית בתוך שטחה של חוות הנוי, ומשתמשים בשערי חוות הנוי, תיפגע אפשרות הכניסה החופשית של הציבור כמותנה באישור לגנים בוטנים ואתרי מורשת."

שמה של קבוצת הפייסבוק שונה שוב. והפעם הוא:-

קהילת התומכים בשימור חוות הנוי- אתר מורשת וגן בוטני הסטורי לענף הגינון

ברק מבקש שתצטרפו לקבוצה ולעמותה ותנסו להשמיע את קולכם ברמה – יחד אתו.

בגן מופעלים קורסים והכשרות מקצועיות, הדרכות וסיורים מקצועיים, הפעלות, סדנאות ועוד.

בינתיים – עד ראשית שנת הלימודים או עד שיבוא על פתרונו המצב המסובך

הכניסה ללא תשלום – בילוי מענג לכל המשפחה בלי הבדלי גיל.

בימים א' – ה'  15:00-09:30  בימי ו'  13:00-09:30

בשבתות  יארחו אתכם בשמחה  המתנדבים וחברי עמותת גן חוות הנוי – 10:00-15:00.

בינתיים…עידכון…

הרשומה שלפניכם פורסמה לפני שלוש שנים וחצי, באוגוסט 2018. מאז, לא הזדמן לנו לבקר בחוות הנוי.
אתמול 09/01/2022 קבלתי את תגובתו של מר חיזקי סיבק לרשומה.
לפי תגובתו של מר סיביק, נראה שהחווה זוכה למנת האהבה שמגיעה לה והיא בהליכי שיקום נרחבים.
כולי תקווה שכל התכניות הנפלאות והמרץ שמושקעים עכשיו בחווה יביאו אותה לפריחה מחודשת.
אני מעתיקה את תגובתו לכאן ככתבה וכלשונה ומקווה ומאמינה שהיא תעודד אתכם לבקר במקום הקסום "חוות הנוי שבעמק חפר"

תגובתו של מר חיזקי סיבק

"שמחתי עד מאוד לחוש את האהבה לחוות הנוי, אולם אני חייב לאמר שהקשר בין המתואר מפי אדם מסוים למציאות הוא חלקי במקרה הטוב. וחבל שזה הטון שמקרין על הכתבה. לאחר מאבק ומאמצים של שנים , החווה פורחת. מבקרים בה מדי שבוע (בנוסף למבקרים ה"רגילים") 1000 ילדי בתי ספר וגנים במסגרת החווה החינוכית החקלאית מתקיימת בה פעילות סביבתית עניפה לא פורמלית כולל חינוך מיוחד. פעילות קהילתית. סכומים גדולים של מאות אלפי ש"ח מושקעים בשיקום מערכת ההשקיה, מתוכננות נטיעות חדשות אחרי שנת שמיטה. הושלמה פרוגרמה לחווה. בימים אלה הושלם מהלך מורכב של העברת קרקעות החווה למועצה האיזורית אחד מיעדי המאבק עליה. מתקיימת בחווה מערכת הכשרה של גננים מקצועיים וחובבים. מבנים ישנים של החווה שוקמו בסיוע המועצה לשימור אתרים והוקמו מבנים חקלאיים חדשים. מבנה נוסף של 170 מטר חובר לחווה וישמש לאחר שיפוצו לפעילות רב תכליתית חינוך, קהילה, תערוכות ועוד. הושלמה פרוגרמה תכנונית לחווה ועל בסיסה נצא לתב"ע, . תערוכה מרתקת בנושא גננות נוף מקודמת בימים אלה. ספרית החווה שוקמה, וצוות שוטף של החווה הכולל נציגים של המועצה , עמותת חוות הנוי, החווה החינוכית והמרכז לחינוך סביבתי לא פורמלי מתכנס מדי שבוע ולעתים יותר מפעם אחת לקדם ולטפל בנושאים השנויים הנוגעים אליה. התחנה המטאורלוגית של האיזור הועברה אליה ומשמשת למחקר ולימוד בשבתות וחגים מתנדבים מהעמותה ולא רק פותחים את שערי החווה (לרבות הח"מ) ועוד ועוד.
בברכה חיזקי סיבק .
(גילוי נאות – שימשתי בעברי יו"ר הועד להצלת חוות הנוי ועמותת חוות הנוי וכיום סגן ראשת המועצה יו"ר ועדת ההיגוי של החווה ויו"ר הצוות השוטף של החווה)."

 

עץ
כשלעץ כבד בחווה – נותנים לו תמיכה

רוצים לקבל עדכונים במייל? הירשמו לניוזלטר של חמושה:

חדש! מטיילים בעקבות חמושה

פונים אלי לעתים לשאול אם אני מארגנת טיולים מהרשומות שלי בבלוג.

אני שמחה ונרגשת להשיק סיורים רגליים עם מדריכים מקצועיים בעקבות הטיולים שלי

תגובות

כתיבת תגובה

תגובות פייסבוק

רוצים לקבל עדכונים על כתבות חדשות במייל?

פרסמו את העסק שלכם בחמושה!

כתבה פרסומית לבתי עסק

כרטיסי מדריכי טיולים

אטרקציות לילדים